A múltkor leírtam, hogy az almát hogy kezdtem el adni Bébikének. De arról semmit nem írtam, hogy milyen fajtából, vagy, hogy hogyan készítem el.
Tízóraira mindig csak gyümölcsöt adok a gyermeknek, esetleg egy nagyon kevés gabonával kiegészítve, de ez az étkezés nálunk a gyümölcsös. Ilyenkor próbálok édesebb fajtát választani, lehetőleg olyat, ami puha, kásás állagú. Általában piros színű gyümölcsöt veszek, de persze ezen belül is van több fajta. Néha bizony nekem is sikerült mellényúlni (vagy nem tájékoztattam eléggé Apjokat, és pirosat, de rossz fajtát hozott). Nekünk legjobban az idared fajtájú jött be, persze lehet, hogy Nektek más ízlik majd, ezt ki kell kísérletezni.
Az elkészítése nagyon egyszerű, az almát meg kell mosni, a héját lehámozni. Ezután rögtön lehet almareszelőn reszelni, méghozzá úgy, hogy kis körkörös mozdulatokkal, kissé rányomva reszeljük. Arra viszont ügyelni kell, hogy a magházból ne kerüljön a picik ételébe.
Aki nem érzi magát elég ügyesnek az fel is darabolhatja az almát, aztán vágja ki a magházat. A reszelős része a dolognak itt is ugyanaz. Pofon egyszerű:)
Amíg csak (vagy túlnyomó részben) almát kapott, addig ezt a módszert alkalmaztam. Később, mikor már mást is, akkor turmixoltam, de erről majd később írok. Az alma magában túl kemény, kell mellé valami "trutyisabb", pl. barack, hogy jól mixelhető legyen.
Amikor az ebédet is kezdtem kiváltani, és krumplit is adtam Bébikének, a védőnő tanácsára almával főztem össze, hogy az új íz mellett legyen valami ismert is. Ehhez jó a savanykásabb alma is, én anyukámtól kaptam egy szatyorravaló pici zöld nyárialmát. Ez baromi sokáig kitart, mert hiába pici, kb. egy szem elegendő egy ebédhez.
A technika a következő (az előzőhöz hasonlóan rém egyszerű): a megmosott, meghámozott almának kivágjuk a magházát. Cikkekre vágjuk, majd lassú tűzön ugyanannyi feldarabolt krumplival, annyi vízben ami jól ellepi, összefőzzük. Mikor már minden jó puha (ha a krumpli már magától szétesik) akkor leturmixoljuk. Nekem nincs turmixgépem, ezért úgy csinálom, hogy a zöldséget-gyümölcsöt pár kanál főzővízzel egy széles-aljú bögrébe töltöm (vagy ha éppen nincs kéznél, egy tiszta befőttesüveg is megteszi) és a botmixerrel nekimegyek. Ha túl sűrűnek ítélem, akkor teszek még hozzá pár kanállal a főzővízből (elsőre inkább sűrűbb legyen, hígítani mindig könnyebb, mint sűríteni). Ugye milyen egyszerű?
Ti is a délelőtti étkezéskor adjátok a gyümölcsöt? Hogyan készítitek el az almát? Nyersen adjátok a gyermeknek vagy párolva? Cikkekre vágva reszelitek, vagy egészben? Milyen zöldségekkel főzitek össze a krumplin kívül? Van a gyerkőcnek kedvenc kanala? Mindig ugyanolyan színű kanállal etetitek, vagy váltogatjátok?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése