2012. augusztus 19., vasárnap

Újabb gyümölcs a terítéken, az ŐSZIBARACK

Bébikém már nagyon jól elvan az almácskájával, itt az idő, hogy újabb ízt ismerjen meg. Ez nem más, mint az őszibarack. Sajnos mikor elkezdtük, akkor még nem volt magyar a polcokon, de mivel ezzel is szép lassan, fokozatosan haladtunk, hisz nem hajt a tatár, más fél évesen kezdi azt, amit mi 4 hónaposan, így nem kapott belőle akkora mennyiséget, hogy árthatna. Mire elértük a napi 1 barackot, addigra meg már anyukámék kertjében is megérett.

A baracknál nagyon fontos, hogy alaposan meghámozzuk, mert a héján lévő kis szőrök nagyon allergizálnak. Én általában úgy készítettem elő a barackot, hogy felforraltam egy kis lábosban vizet, amíg az felforrt, addig csap alatt jó alaposan megmostam a barackot, és egy másik edénykébe jó hideg vizet engedtem. Mikor a víz felforrt, akkor beledobtam az egész barackot , a tüzet pedig elzártam alatta. Hagytam 1-2 percig a forró vízben, ha úgy láttam, hogy nem lepi el eléggé, akkor egy kanállal megpiszkáltam, hogy lehetőleg minden oldalról érje a víz. ezután leöntöttem a gyümölcsről a forró vizet, és áttettem a hidegbe. Itt szintén elég volt 1-2 perc , ezután többnyire könnyen le tudtam húzni a héját.
Ezt viszont ki kell tapasztalni, mert fajtától függ, hogy mennyire könnyen jön le a héja. Én eddig 3 félével találkoztam, fajtát mondani nem tudok sajnos. Az első ami nagyon könnyen egy helyen megcsippentettem, és szinte az egész héja lejött (sokszor a forró vizezés sem kellett!!), a másik véglet, amikor a hámozó kést is be kellett vetnem (egy idő után itt is elhagytam a forró vizet, felesleges energiapazarlásnak tartom) , a harmadik meg a kettő között félúton ( kell a forró víz, de attól legalább lejön). Mivel egyszerre nem 1 szem barackot veszek, hanem fél- 1 kilót (így kimondva soknak tűnik, de igazából ez max 6-7 darab), ami aztán türelmesen várja a sorát a hűtőszekrényben, ezért tudom, hogy az éppen aktuális barackok a fenti három közül melyik csoportba tartoznak (nyilván az első után). Nagy meglepetések eddig még nem értek.

Na miután így lemeztelenítettem a barackot kettéveszem, vagy késsel darabokat vágok belőle, ez is a keménységétől függ, egy nagy befőttes üvegbe dobom, és megtámadom a botmixerrel. Ilyen egyszerű:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése