2012. szeptember 17., hétfő

Sóska, spenót

A filmekben a gyerekek utálnak minden zöldséget, ami zöld. Hogy a valóságban is így van-e, azt nem tudom, én mindig is szerettem. Jó-jó, nem volt a kedvencem, de ha választani kellett e között, meg valami pörköltféle között, akkor biztos, hogy a főzelék nyert.
Mint amikor nyaralni voltunk, és egy nappal előre ki kellett választani háromból, hogy mit szeretnénk másnap enni. Volt valami hús is, de kit érdekelt, mikor választhattam a spenótfőzeléket is!  Másnap viszont hideg zuhanyként ért, mikor ugyan azt (pörkölt :S ) kaptam, mint a család többi tagja. Vissza is küldtük a pincérrel, mivel én nem ezt rendeltem. Pár percen jött vissza, bánatomra nem egy tányér finom spenóttal, hanem azzal a szörnyű hírrel, hogy az egész szállóban én voltam az egyetlen, aki spenótot kért, ezért azt nem főztek.
A sztori végkimenetelére (vajon csaptam-e hisztit, és ugyan ki ette meg a pörköltet, amit nekem tálaltak, és vajon én mit ettem) már nem emlékszem, de maradjunk annyiban, hogy a következő évben inkább egy többcsillagos szálló szolgáltatásait vettük igénybe.

Mi a sóskát saját kertünkben termesztjük, de spenótunk sajnos nincs, így azt mindig fagyasztottat veszünk. Egyébként a sóskát is érdemes, mikor szezonja van, lefagyasztani. Így télen is élvezhetjük az ízeket (persze ha éppen annyi terem, amit egyszerre megeszünk, akkor így is - úgy is vennünk kell :) )

Ezeket a leveles növényeket mindig bő vízben, tálban kell átmosni, egészen addig amíg egy egészen kevés homok vagy föld sincs rajta (ezt onnan látni, hogy a víz alján leülepszik). Ezután hagyjuk lecsöpögni a felesleges vizet.

Egy maréknyi levelet összefogunk, vágódeszkán kb. centi széles darabokra vágjuk, majd száraz teflonserpenyőben pár perc alatt megfonnyasztjuk. Ezután sűrű szitán vagy szűrőn áttörjük.
Ezt a pépet keverhetjük a kész krumplifőzelékhez.

Ha fagyasztani akarjuk, akkor lefagyaszthatjuk egészben (nem kell tőle félni, fagyott állapotban könnyen törik), megvágva és kiporciózva, vagy akár már pépesítve (legpraktikusabb, ha szilikonos jégkockakészítő formába töltjük, majd fagyás után áttesszük zacskókba).
Én az egészben fagyasztós módszert használtam eddig, mert épp kevés időm volt, így rám a készétel készítésénél vár több meló, de ha van időtök akkor megéri vele egyszer pepecselni, mint később sokszor . (hiába, lustaság fél egészség ;) )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése