2012. szeptember 3., hétfő

Üveges bébiétel házilag

Sajnos a városi életmód nem teszi lehetővé, hogy sok friss gyümölcsöt tárolhassunk, egyrészt a helyhiány miatt, másrészt pedig, hogy sokszor a panellakásokban szaunázni is lehetne (nyáron mindenképp, de nálunk télen is - hál istennek, még mindig jobb, mintha nagyon hideg lenne).
Ezért aztán azt találtam ki, hogy időről időre magam is készítek üveges bébiételt, mert az könnyebben tárolható, és nem romlik meg olyan könnyen. Mindig csak kevés összetevőt használok, hogy ezeket később könnyebb legyen variálni (fél üveg ilyen-olyan gyümölcspüréhez hozzákeverek egy harmadik, friss gyümölcsöt, és voil`a egy teljesen új valamit kapunk.

Mivel Bébike már almát eszik, és már a sárgarépát is megismerte úgy döntöttem ezt a kettőt fogom variálni, később jó lesz így magában desszertnek, már zöldségekkel kombinálva, vagy akár hús mellé köretként.

A nagy hadműveletre a nagyszülőknél került sor, adott volt minden hozzávaló, frissen, ezért feleslegesnek láttuk, hogy a nyers hozzávalókat órákon át utaztassuk, aztán itthon ki tudja mikor jutna rá időm a gyermek mellett (nem kell megijedni, nem olyan nagy ördöngösség, két alvásidő alatt megvan az egész, a kettő között meg szép lassan megfő). Helyünk is volt bővel pancsolni, de egy kiskonyhában is megvalósítható.

A munka 4 fázisból áll: zöldség-gyümölcs pucolás (első alvásidő), főzés (gyerkőc ébren van), turmixolás, üvegbetöltés, vizes dunszt (második alvásidő) és a szárazdunszt (ez már elvan magában ezzel nem kell foglalkozni). Azért dunsztoltuk kétszer, hogy tutibiztos tartósan magára szívja a kupakot, bátrabbak kipróbálhatják csak vizes dunszttal.

Hozzávalók: 3 kg tisztított alma , 1 kg tisztított sárgarépa, víz

Technikai felszereltség: rezsó, 3 lábos, 1-2 fazék, pár konyharuha, turmixgép, egy szűrő, néhány sterilizált befőttes üveg (kisméretű), egy vastagabb takaró, vagy régi dunna, újságpapír.

Az almát meghámozzuk, a magházát is eltávolítjuk, megmossuk. A sárgarépát meghámozzuk, a zöld részét kivágjuk, megmossuk és felkarikázzuk. Külön-külön lábosban feltesszük főni annyi vízben ami jól ellepi. Lassú tűzön főzzük, időnként megkeverjük, egészed addig amíg már a fakanállal is szét tudjuk nyomni.

Ha kész, egy picit hagyhatjuk hűlni. Egy tál fölé szűrőt helyezünk, ebbe öntjük a sárgarépát. A levet félre tesszük, a sárgarépát áttöltjük a turmixgépbe, esetleg pár kanál levet adhatunk hozzá, és jó alaposan leturmixoljuk. A kész pürét egy lábosba, vagy tálba öntjük (akár visszaönthetjük abba, amiben eredetileg főtt.
Az almával ugyanígy járunk el, szűrőbe be, lé felfog, majd gyümölcs turmixol.
A két pürét összekeverjük és kis üvegekbe töltjük.  Fontos, hogy sterilek legyenek, de legalábbis legyenek elmosva mosogatószeres vízzel, és forró vízzel kiöblítve! Az üvegeket lezárjuk.

A vizes dunsztoláshoz egy fazék aljára teszünk egy összehajtogatott konyharuhát, majd erre állítjuk a megtöltött befőttes üvegeket. Annyi vizet öntünk köréjük, hogy az üveg tetejétől kb. 2 ujjnyira lejjebb érjen a víz. Feltesszük forrni, majd a forrástól számítva kb. 15-20 percig még forraljuk.

Eközben előkészíthetjük a száraz dunszt helyét. Egy mély lavórt, vagy használaton kívüli kiskádat kibélelünk a takaróval. Hogy védjük a takarót a bepiszkolódástól ráterítünk pár réteg újságpapírt (kitűnő alkalom a hipermarketek akciós újságainak felhasználására, amiket mindig a postaládába dobnak, amin mindig mindenki bosszankodik).

Amikor a vizes dunsztolással készen vagyunk, óvatosan kiemeljük a vízből az üvegeket (vigyázat, forró!! ) kicsit megtöröljük kívülről, majd szépen egymás mellé lerakjuk az újságpapírra. Az üvegek tetejét is betakarjuk 1-2 réteg papírral, majd mehet rá a takaró másik vége. A takaróval jól bugyoláljuk be, majd hagyjuk így kihűlni az egészet. Akár  24 órát is el lehet a melegben!

A felfogott alma és répalevet sem kell kidobni, kitűnően használható ivólének. Akár a kettő együtt összekeverve, vagy ízenként külön-külön övegekbe tölthetjük, és ezt is kidunsztolhatjuk. Ha a gyerkőc nem szereti a sima vizet, ezt a gyümölcslevet nyugodtan adhatjuk a cukros tea helyett :-)

Ugyanilyen módon készíthetünk csak almából is pürét a gyermeknek, a savanykás nyári alma is nagyszerűen felhasználható így.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése